Pressfrihetsindex 2023 belyser effekten av fejkat innehåll
Publicerad: 2023-05-05
Reportrar utan gränsers sammanställning av pressfrihetsindex 2023 visar på stora och radikala förändringar kopplade till politiska, sociala och tekniska omvälvningar. Merparten av de 180 länder som undersökts svarade att politiska aktörer i deras länder ofta eller systematiskt varit involverade i massiva desinformations – eller propagandakampanjer.
Årets pressfrihetsindex 2023 indikerar att journalistiken är hotad av fejkat innehåll. Enligt Reportrar utan gränser (RFS) används en ”aldrig tidigare skådad” möjlighet att manipulera innehåll för att undergräva kvalitetsjournalistik och försvaga journalistiken som sådan. De senaste framstegen inom artificiell intelligens (AI) möjliggör massproduktion av desinformation och försvårar situationen för journalistik vilket påverkar pressfriheten runt om i världen. Effekten av fejkat innehåll är att rätten till innehåll äventyras, då skillnaden mellan sant och falskt, verkligt och fabricerat, fakta och påhitt suddas ut
Situationen för pressfrihet
Pressfrihetsindex bedömer årligen situationen för pressfrihet och möjligheter att arbeta som journalist i 180 av världens länder och territorier. Årets pressfrihetsindex visar att situationen för journalistik har blivit sämre runt om i världen. Det blir fler och fler autokratier och demokratiska stater behöver i högre grad försvara pressfriheten. Villkoren för journalistik är dålig i sju av tio länder och tillfredsställande i endast tre av tio. Hela 31 länder har ett tillstånd som klassas som ”mycket dålig”. Det är den högsta siffran sedan Reportrar utan gränser började publicera indexet för 21 år sedan.
Sverige på fjärde plats
Sverige befinner sig nu på en fjärdeplats och har halkat ned ett snäpp. Ett skäl till det, enligt RSF, är den nya spionerilagen som påverkar sekretessen för journalisternas källor. Även när det kommer till säkerhet för journalister i Sverige har situationen blivit allt sämre. Vi har tappat 8 placeringar och hamnar på plats 40 i stället för som tidigare 32. Ökat hot och hat påverkar placeringen. Högst på listan är Norge, följt av Irland och Danmark. I botten av indexet återfinns Nordkorea på plats 180 och Kina på plats 179.