Nyhetsrum

I vårt nyhetsrum kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden som rör frågor om medier och medieutveckling. Våra pressmeddelanden publiceras i vårt pressrum på ViaTT. Här kan du även prenumerera på våra pressmeddelanden.

För att komma till vårt pressrum och prenumerera på våra pressmeddelanden: klicka här

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

Vår presstjänst hanterar endast förfrågningar från journalister och media.

257 träffar
 • Ny databas kring medieägandet i EU

  Ny databas kring medieägandet i EU Sara mån, 03/27/2023 - 10:31...

  Extern nyhet
 • Granskningsnämnden fäller Renées brygga

  Granskningsnämnden fäller TV4 för otillbörligt gynnande av företaget Foodora i ett avsnitt av Renées brygga. TV4 riskerar en avgift på 100 000 kronor.

  Pressmeddelande
 • Uppmärksammad dom – granskningsnämndens beslut om Vaccinkrigarna

  En dom från tingsrätten har nyligen fått mycket uppmärksamhet. Den handlar om en kvinna som vunnit ett rättsfall mot svenska staten. Kvinnan medverkade i SVT – dokumentären ”Vaccinkrigarna”. Programserien prövades av granskningsnämnden, men inte frågan om intrång i hennes privatliv då hon inte anmält programmet till nämnden.

  Nyhet
 • Sportnytt fälls för missvisande inslag om golfspelare

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i Sportnytt på SVT utifrån kravet på saklighet. Inslaget handlade om att en svensk golfspelare som anslutit sig till den Saudi-finansierade LIV-touren stöttades av flera internationella konkurrenter. Detta efter att Svenska Golfförbundet beslutat att avbryta samarbetet med honom.

  Pressmeddelande
 • Mediestödsnämnden delar ut 700 miljoner kronor i driftsstöd

  Mediestödsnämnden har vid ett sammanträde den 22 februari beslutat om fördelningen av driftsstöd för 2023. Totalt beviljades stöd till 78 tidningar som får dela på 700 miljoner kronor, vilket är en rekordhög summa. Det kommer därför inte att finnas medel att lämna i innovations- och utvecklingsstöd eller redaktionsstöd i år.

  Pressmeddelande
 • MPRT föreslås bli behörig myndighet med tillsynsansvar under DSA

  DSA-utredningen har nu överlämnat sitt delbetänkande med förslag på vilka myndigheter som ska utses till behöriga myndigheter och vilken myndighet som ska bli digital samordnare enligt DSA-förordningen. I delbetänkandet föreslås utökade och delvis nya arbetsuppgifter för Myndigheten för press, radio och tv (MPRT).

  Nyhet
 • Kulturnyheterna fälls för partiskhet

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i Kulturnyheterna på SVT. Inslaget handlade om en situation som uppstått på tidningen Arbetaren och innehöll kritik som borde ha fått bemötas.

  Pressmeddelande
 • MPRT och Statens medieråd bildar en ny mediemyndighet

  Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) och Statens medieråd har nu fått i uppdrag av regeringen att förbereda en sammanslagning av myndigheterna. Detta ska vara genomfört till den 1 januari 2024.

  Pressmeddelande
 • MPRT har mindre medel till mediestöd i år

  Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) har drygt en miljard kronor att fördela i stöd till nyhetsmedier under 2023. I år är anslaget ca 70 miljoner kronor lägre än förra året vilket innebär att de medel som finns inte kommer att räcka till alla stöd.

  Nyhet
 • Förvaltningsrätten har avslagit Verifieras överklagande

  Förvaltningsrätten i Stockholm håller med Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) om att Verifiera AB har behandlat känsliga personuppgifter i strid med EU:s dataskyddsförordning. Därmed avslås Verifiera AB:s överklagande.

  Nyhet