Nyhetsrum

Här kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden, men även externa nyheter som rör frågor om medier och medieutveckling.

Våra pressmeddelanden publiceras på Via TT och går att prenumerera på. Under  2021 kommer du även att kunna prenumerera på våra nyheter och inlägg i mediebloggen.

Vid pressfrågor kontakta: presskontakt@mprt.se

155 träffar
 • Nyhetsbyråer går samman med Twitter – ska motverka fejknyheter

  Reuters, Twitter och nyhetsbyrån AP går samman för att motverka falska information.Lyssna: Twitter samarbetar med nyhetsbyråerByråernas rapportering ska...

  Extern nyhet
 • Nya krav på att tillgängliggöra tv-sändningar

  MPRT har nu beslutat om nya krav för leverantörer av medietjänster att göra tv-program tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Besluten ska gälla under perioden 1 september 2021 till den 31 augusti 2023. Nytt för detta beslut är att det nu även ställs krav på beställ-tv (play-tjänster).

  Pressmeddelande
 • 17 miljoner i innovations- och utvecklingsstöd till nyhetsmedier

  Mediestödsnämnden har beslutat att fördela ca 17 miljoner kronor till nyhetsmedier för 35 olika utvecklingsprojekt.

  Pressmeddelande
 • Rapporten Tillgänglig tv finns nu publicerad

  MPRT har idag fastställt rapporten Tillgänglig tv som innehåller en beslutsmodell för vilka krav om tillgänglighet som kommer ställas för linjära tv-sändningar och beställ-tv från och med den 1 september 2021 till och med den 31 augusti 2023.

  Nyhet
 • Krisåtgärderna hade en positiv effekt på journalistiken under pandemin

  Regeringens krisstöd till nyhetsmedier under pandemin har gagnat nyhetsjournalistiken samt mildrat effekterna av pandemin. Det visar den enkätundersökning som MPRT gjort bland stödmottagare.

  Pressmeddelande
 • Granskningsnämnden prövar inte ärenden om SR-reporter

  Sveriges Radio Ekot har under våren fått kritik för att en reporter hade en relation med en misstänkt islamist som hon rapporterade om i sin granskning av islamister för Ekot 2019 och 2020. I anledning av detta har det kommit in ett flertal anmälningar till granskningsnämnden.

  Nyhet
 • SR fälls för gynnande av musselodling

  Granskningsnämnden fäller ett inslag i P4 Morgon Göteborg som direktsändes från en musselodling på västkusten, i vilket företagets vd intervjuades.

  Pressmeddelande
 • UR uppfyller sitt public service-uppdrag – För SR och SVT finns brister

  Granskningsnämnden har nu granskat hur väl public service-företagen uppfyller de krav som regeringen ställt på dem för 2020. Nämnden bedömer att Sveriges television (SVT) och Sveriges radio (SR) i stort uppfyller kraven men att det finns vissa brister. Utbildningsradion (UR) uppfyller däremot kraven till fullo.

  Pressmeddelande
 • Förslag till föreskrifter om redovisning av program med europeiskt ursprung

  Sedan den 1 december 2020 gäller skärpta krav för beställ-tv-tjänster – minst 30 procent av beställ-tv-katalogen ska utgöras av program med europeiskt ursprung och dessa program ska framhävas. Myndigheten för press, radio och tv (MPRT) arbetar nu med att ta fram föreskrifter om redovisning av europeiska program för de tv-sändningar eller beställ-tv-tjänster som omfattas av kvot- och framhävandekraven.

  Nyhet
 • 126 medier ansökte om redaktionsstöd

  När ansökningsomgången för redaktionsstöd 2021 stängde sista maj så hade MPRT tagit emot 126 ansökningar om redaktionsstöd från nyhetsmedier.

  Nyhet