Nyhetsrum

Här kan du läsa våra egna nyheter och pressmeddelanden, men även externa nyheter som rör frågor om medier och medieutveckling.

Våra pressmeddelanden publiceras på Via TT och går att prenumerera på. Under hösten 2020 kommer du även att kunna prenumerera på våra nyheter och inlägg i mediebloggen.

106 träffar
 • Ny rapport: Nytt bottenår för dagspressen - under 2019 sjönk tidningsföretagens försäljning med omkring 1 miljard kronor

  Den svenska mediemarknaden, som redan innan 2020 präglades av en allt tuffare global konkurrens, gjorde en tvärnit i pandemins spår. Sämst rustad var dagspressen som gick in i 2020 med sämsta året hittills i ryggen. Det visar siffror från vår nya rapport "Medieutveckling 2020 - Medieekonomi" som publiceras idag. Rapporten analyserar de svenska medieföretagens bokslut för 2019, men tar också en titt på hur reklammarknaden har utvecklats under det första halvåret 2020. Medieekonomi är skriven av Jonas Ohlsson, medieforskare och föreståndare för Nordicom vid Göteborgs universitet, på uppdrag av MPRT.

  Pressmeddelande
 • 217 medier ansöker om redaktionsstöd

  När ansökningsomgången för det nya redaktionsstödet stängde hade totalt 217 ansökningar kommit in. Bland ansökningarna finns både dagstidningar och magasin, men även radio- och tv-kanaler och webbaserade medier. Ansökningarna ska nu handläggas och beslutas av mediestödsnämnden i december.

  Pressmeddelande
 • Svenskarnas nyhetskonsumtion har ökat under corona-pandemin

  Den pågående corona-pandemin har bidragit till en ökad efterfrågan på nyheter. Vår nya rapport "Svenska nyhetsvanor 2020 - i normaltider och kristider" visar att allt fler svenskar har tagit del av nyhetssändningar i radio, tv och på morgontidningarnas nyhetssajter. Störst ökning av nyhetsanvändningen har skett på public service-mediernas och TV4:s nyhetssajter.

  Pressmeddelande
 • Så har vår mediekonsumtion förändrats

  Rapporten Mediekonsumtion 2020 visar att vår mediedag blir allt mer digital när vi lämnar tablålagda sändningar och övergår till strömmad media. Förändringen har snabbats på av den ökade tillgången till trådlöst internet och den smarta mobilen.

  Nyhet
 • Välkommen till nya mprt.se

  Nu byter vi utseende på vår webbplats www.mprt.se då vi lämnar en gammal plattform och går till en ny modern och tekniskt uppdaterad plattform. Det innebär att du nu möts av ett nytt utseende och struktur.

  Nyhet
 • UR fälls för ensidiga program om Hare Krishna och Tibet

  Granskningsnämnden fäller dokumentären Historien om Hare Krishna och tre delar av programserien Himalaya – granne med molnen som sändes i Kunskapskanalen tidigare i år. Båda sändningarna strider mot kravet på opartiskhet.

  Pressmeddelande
 • Nyhetstidningar får tillbaka 40 procent av sitt bortfall av annonsintäkter

  Mediestödsnämnden har beslutat att fördela 150 miljoner kronor till 217 tryckta nyhetstidningar. Stödet lämnas som kompensation för det bortfall av annonsintäkter som spridningen av sjukdomen covid-19 fört med sig.

  Pressmeddelande
 • Nu öppnar ansökan om driftsstöd till nyhetstidningar för 2021

  Myndigheten för press, radio och tv öppnar nu den årliga ansökan om driftsstöd. Stödet går till allmänna, prenumererade nyhetstidningar och varje år beviljas omkring 75 tidningar stöd.

  Pressmeddelande
 • Nu kan nyhetsmedier söka stöd för den redaktionella verksamheten

  Myndigheten för press, radio och tv öppnar nu en ansökningsomgång för ett nytt redaktionsstöd till allmänna nyhetsmedier. Det finns totalt 500 miljoner kronor att fördela i år.

  Pressmeddelande
 • SVT fälls för film där barn bränns med cigarett

  Granskningsnämnden fäller den svenska långfilmen Krig som sändes i SVT tidigare i år. Filmen med barn i huvudrollerna innehöll flera våldsamma scener och var olämplig att visa före kl. 21.00.

  Pressmeddelande